Ommetjes

Start werkzaamheden in de uiterwaarden

Op dinsdagmiddag 15 december heeft de officiƫle start plaatsgevonden van de werkzaamheden in de Weurtse en Beuningse uiterwaarden. Wethouder Piet de Klein van de gemeente Beuningen en Peter van de Kreeke, programmamanager van de Provincie Gelderland, hakten met een hiep symbolisch een lint door.

Foto's Maarten Vergouwen


Een hiep is een soort hakbijl of handslagmes dat heggenvlechters gebruiken als gereedschap bij hun techniek.
Onder het toeziend oog van Gemeente, Provincie, genodigden en belangstellenden zagen zij deze heggenvlechters aan het werk bij het vlechten van het eerste stuk heg langs de toegangsweg naar de Bunswaard, de oude steenfabriek in de uiterwaarden. Een gevlochten heg levert een prachtige, dichte afscheiding en is een aanwinst voor natuur en landschap. Het vlechten gebeurt met levende struiken en waar nodig worden nieuwe struikjes aangeplant.


Als lid van de projectgroep Weelde in de Beuningse Uiterwaarden heeft onze stichting mede een ontwerp gemaakt voor de inrichting en landschappelijke inpassing van een wandelpad over het Weurtsche Straatje. Het schiereiland met zijn restanten van de voormalige huizen en smederij is ook in dit plan meegenomen. Om het eiland aantrekkelijk te maken worden er verschillende recreatieve voorzieningen geplaatst, zoals een zitbankje, picknicktafel, schommel en een bijzondere uitkijktoren.


In het voorjaar gaat een aannemer in de uiterwaarden aan het werk. Er worden poelen uitgegraven voor de kamsalamanders en een hoogwatervluchtplaats voor de wilde paarden aangelegd. Ook de bever blijkt een vaste bewoner van de uiterwaard te zijn geworden. Rond de plas zijn knaagsporen gezien en men trof een bewoonde beverburcht aan met onderwateringangen.