Ommetjes

Boek 'De Nije Weg'

17 november j.l. heeft de boekpresentatie plaatsgevonden in Zorgcentrum Alde Steeg te Beuningen van het boek


                                     ' De Nije Weg '  


Dit boek is een tijdsdocument via oral history, vertelde geschiedenis, verkregen verhalen van gewone dorpsbewoners uit Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen en rijk geĆÆllustreerd met bijzonder beeldmateriaal uit de periode 1930 - 1960.

Het boek gaat over bewoners uit de vier kerkdorpen in de jaren dertig, veertig en vijftig van de twintigste eeuw. Het verhaal van hun dagelijkse leven tijdens de crisis, de oorlog en de wederopbouw, samen op weg naar een nieuwe tijd. Een boek gemaakt aan de hand van interviews met inwoners uit onze gemeente. Deze leverden veel leuke anekdotes, verhalen en herinneringen op, welke een beeld geven van hoe het vroeger was, maar ook van hoe alles ten opzichte van nu zo veel anders is geworden.

Peter Deurloo, historicus en journalist bij de Gelderlander, heeft van deze verhalen twee boeken samengesteld. Het verhaal van de dorpen wordt niet chronologisch verteld, maar per thema. In dit eerste deel gaat het over: Het rijke roomse leven (kerk); Verder leren was er niet bij (school); Van tubastoot tot fluitsignaal (verenigingsleven); Franjes aan een sober leven (vertier); De hoeden en de petten (rangen en standen); Het leven van alledag (dorpsleven). Het tweede boek wordt uitgegeven in het voorjaar van 2017 en behandelt de Tweede Wereldoorlog, Indiƫgangers, verkeer en vervoer, bedrijvigheid en het boerenleven.

De Nije Weg is een dubbele duik in het verleden geworden. In een tijdperk dat nog in het geheugen van sommigen voortleeft, maar dat alweer zo ver afstaat van onze eigen tijd.

Hoofdverkooppunt Wito Beuningen, met verkooppunten bij de Coop in Weurt, de Stofwolk in Ewijk en de Jumbo in Winssen.

Het boek is uitgegeven in de Tweestromenlandreeks.

Boek                      De Nije Weg
Auteur                   Peter Deurloo
Druk                      Print Rendement Beuningen
Vormgeving           Tessa Dix
Prijs                       19,95 euro
Oplage                   850 stuks

Voorzitter Hennie Sibon van Historisch Besef Beuningen
Tessa Dix, vormgeefster van het boek, ontvangt de bloemen

Peter Deurloo, schrijver van het boek, houdt een toespraak