Ommetjes

Admiraal Van Ghentplein

In de zomer van 2016 publiceerde de Winssenaar Piet van de Geer, amateur historicus en oud bestuurslid van onze stichting, zijn artikel "De Zeeheld Van Ghent komt uit Winssen" over zijn ontdekking dat Willem Joseph van Ghent op 14 mei 1626 in de kerk van Winssen werd gedoopt door dominee Xylander.


Van Ghent was naast Domheer van het kapittel van de Domkerk van Utrecht en proost van de Proosdij Elst ook lid van de Staten van Utrecht. Bekender is zijn militaire carrière als eerste Colonel van het Regiment de Marine, het latere Korps Mariniers en Luitenant Admiraal van Holland en Westfriesland. Het hoogtepunt van zijn carrière was de Tocht naar Chatham, waarin hij een van de hoofdrollen speelde. Door Joost van den Vondel is Van Ghent in één adem genoemd met Cornelis de Witt en Michiel Adriaansz de Ruyter. Op 6 juni 1672 viel de Hollandse vloot, onder bevel van admiraal Michiel de Ruyter, nabij Solebay de Engelse vloot aan. Het zou de laatste zeeslag van Van Ghent worden. Hij stierf een dag later en wordt in de geschiedenis herdacht als een dappere, vriendelijke en pretentieloze man. Zijn praalgraf heeft een prominente plaats in de Domkerk te Utrecht.

Praalgraf in de Domkerk van Utrecht

Op voordracht van onze Stichting Historisch Besef Beuningen heeft het gemeentebestuur van Beuningen besloten om het plein bij de kerk en het dorpshuis De Paulus in Winssen naar de admiraal te vernoemen.

Op zaterdag 2 juni 2018 vond de onthulling van het Admiraal Van Ghentplein in Winssen plaats.  Tijdens de ceremonie hebben Mariniers en de Tamboers en Pijpers op klinkende wijze eer betoond aan de eerste commandant van het Korps Mariniers, dat op 10 december 1665 werd opgericht.Na de opening heeft de Koninklijke Fanfare ULTO een speciaal ter ere van de admiraal het gecomponeerde muziekstuk "Willem Joseph Baron van Ghent" uitgevoerd.Trommel Marinierskapel met afbeeldingen

Bovenstaande foto's van Ria Daanen geven een indruk van de onthulling.

Bekijk een filmpje van Beelden Uit de Regio op You Tube door op de volgende link te klikken:  Beelden Uit de Regio