Ommetjes

Open Monumentendag 2019 gemeente Beuningen


De BankGiro Loterij Open Monumentendag heeft in 2019 als landelijk thema 'Plekken van Plezier'. Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest?

Het thema gaat over de plekken waar mensen voor hun plezier en mét plezier naartoe gingen en gaan. Of dat nu theater, het museum, een park, een dierentuin, een bioscoop, een schouwburg of een muziektent is, het wemelt in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak, plezier en vrije tijd.

Tijdens Open Monumentendag 2019 zullen niet alleen de monumenten 'an sich' worden opengesteld, maar ze zullen ook het podium vormen van diverse vormen van levende kunsten zoals zang, dans, muziek en theater. Een plek als podium en/of decor voor entertainment en voor iedereen toegankelijk.

In onze gemeente staat zo'n plek met een monumentenstatus, de muziekkoepel in Winssen. De koepel is het grootste openluchtpodium van de regio. De kiosk is een wederopbouwmonument uit 1959. Van dit type zijn er nog maar twee in Nederland. Een muziekkoepel is niets zonder cultureel leven en juist daarom heeft zich in Winssen een initiatiefgroep gevormd, waaronder fanfare ULTO en Historisch Besef Beuningen, die het muziekpaviljoen wil opknappen en ook nieuw leven in wil blazen.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september a.s. zal de muziekkoepel in Winssen van 10.00 uur tot 17.00 uur het podium zijn van diverse vormen van levende kunsten zoals zang, dans, muziek en theater. Deelnemers zijn o.a. fanfare ULTO, jeugd fanfare/harmonie, toneelgroep Plankenkoorts, de Amaretto's en de koren Vita Nuova, Surprise, Vision, Loeffen en Splinter. Tevens treedt op een blaaskapel uit Amsterdam in het kader van een uitwisseling van blaaskapellen en historische, op markante plekken in de openbare ruimte staande muziekkoepels.
Zaterdags zal vooral de jeugd het podium betreden en op zondagmorgen zal hier om 10.00 uur een gezongen eucharistieviering plaats vinden met pastor B. Visschedijk en koor Vita Nuova. Na de dienst is er koffie of thee met cake.
Het verdere verloop van het programma tijdens deze dagen wordt nog nader bekend gemaakt.