Ommetjes

In Memoriam
Ons bestuurslid, Adriaan Maters, is maandag 7 november jl. op 78-jarige leeftijd overleden.

Sinds 2014 maakte Adriaan deel uit van het bestuur van onze Stichting Historisch Besef Beuningen. Door zijn schrijftalent wist hij de lokale geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken. Voor zijn inzet is hij op 7 september jl. geƫerd met de Zilveren Erepenning van de gemeente Beuningen.

De uitreiking hiervan geschiedde tijdens de presentatie van het Monumentenboek. Het laatste jaar heeft hij met veel plezier aan de totstandkoming van dit boek 'Monumenten in Beuningen' gewerkt. Ook bij vorige projecten als de uitgave van het boek 'De Nije Weg' en het 'Jumbo Plaatjesboek' had Adriaan een grote inbreng. 

Adriaan bedankt voor de fijne manier waarop we altijd in HBB hebben samengewerkt. 


Erepenning Gemeente Beuningen

Ons bestuurslid de heer Adriaan Maters ontving op 7 september jl. de Gemeentelijke Zilveren Erepenning tijdens de presentatie van ons nieuwe boek 'Monumenten in Beuningen'. 


Adriaan kreeg deze onderscheiding als teken van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor de gemeente Beuningen. Adriaan was verbonden als onderwijzer aan basisschool De Regenboog in Beuningen. Hij schreef voor de basisschoolleerlingen van de school het boek 'Hoe het vroeger was' over de geschiedenis van de inwoners van de vier kerkdorpen van onze gemeente. Verder was hij o.a. betrokken bij de publicatie van het boek De Nije Weg, de Canon, het kwartetspel van de gemeente Beuningen en het Jumbo-plaatjesboek over de geschiedenis van de vier kerkdorpen.

Ons nieuwste boek 'Monumenten in Beuningen' met de beschrijving van alle Rijks- en Gemeentelijke monumenten in Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen ligt nu te koop in de winkel voor € 17,50 bij Jumbo Beuningen, De Stofwolk Ewijk en Jumbo Winssen.Foto's: Carina Meijer

Open Monumentendag 2022 Gemeente Beuningen


De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid. 'Duurzaam duurt het langst!', maak kennis met succesvol verduurzaamde monumenten.

Monumenten toekomstbestendig en duurzaam houden; dat is vaak een uitdaging.

De Vlaamse schuur, aan de linkerzijde op het erf van de 'hofstede te Weurt(h)' een forse T-boerderij aan de Past. v.d. Marckstraat nr. 1 in Weurt, is zo'n succesvol monumentaal verduurzamingsproject. Deze schuur is opengesteld voor publiek op zaterdag 10 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De traditionele Vlaamse schuur van het zijlangsdeeltype kenmerkt zich door de verhoudingen van lengte, breedte, dakhelling, materiaalkeuze en bovenal de karakteristieke gebintconstructie. Het gebint is de ziel van dit gebouw. De bouw bestaat uit drie beuken. De middenruimte diende vroeger als tasruimte voor het hooi. Een van de zijbeuken diende als inrit en voor opslag van werktuigen, de derde beuk had een stalfunctie. Door een grote toegangsdeur meestal aan de korte zijde van de schuur konden wagens naar binnen rijden om de oogst op te tasten.


Tevens presenteert Historisch Besef Beuningen deze dag het nieuwe boek 'Monumenten in Beuningen' met de beschrijving van alle Rijks- en Gemeentelijke monumenten in Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen. Het boek is hier, de Vlaamse schuur, in te zien en te koop voor € 17,50.Goed nieuws !

Het boek 'Monumenten in Beuningen' met de beschrijving van alle monumenten in Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen ligt nu bij de drukker en wordt deze week in productie genomen. De vele rijks- en gemeentelijke monumenten zijn van grote waarde om de herinneringen aan weleer levend te houden.

Grote T-boerderijen en kleine hallehuisboerderijen laten zien hoe de mensen vroeger de kost verdienden. De steenfabrieken en de kleine arbeidershuisjes vertellen iets over het industriƫle leven. De dijkmagazijnen herinneren aan hoe de mensen hebben moeten vechten om het water de baas te blijven. De indrukwekkende kerkgebouwen doen denken aan het rijke roomse leven van weleer. De vele monumenten die onze gemeente rijk is zijn tastbare herinneringen aan dat verleden.

De presentatie van het Monumentenboek vindt plaats op woensdag 7 september in Het Hoog Huys in Winssen. Theater Over & Weer

Na twee jaar pauze speelt Theater Over & Weer een nieuwe buitenvoorstelling aan weerszijden van de Waal ter hoogte van Beuningen en Slijk-Ewijk: Het Steenovenvolk.

De titel van deze nieuwe voorstelling verwijst naar verhalen over het "Steenovenvolk". Aan de hand van muziektheater, dans en zang worden het harde werken, de slavernij, de uitbuiting van vrouwen en kinderen en de opstanden in de steenovens op dramatische wijze in beeld gebracht. De voorstellingen zijn: donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 juni, evenzo donderdag 30 juni, vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli.

Informatie en tickets: www.theateroverenweer.nl


Aankondiging nieuw boekwerk van HBB


De monumenten in de gemeente

                Beuningen       

         

Stichting Historisch Besef Beuningen heeft zich als taak gesteld het verleden zichtbaar te houden en door te geven aan de volgende generaties. In dit kader past de uitgave van een monumentenboek

Monumenten maken ons nieuwsgierig naar hoe onze ouders en voorouders woonden en leefden. Wandelend of rijdend zien we vaak prachtige oude panden. We vragen ons dan vaak af wat er zich hier in het verleden in zo'n pand heeft afgespeeld.

Monumenten geven een dorp of stad meer karakter en bouwen mee aan een eigen identiteit. Ze helpen mee om trots te zijn op je eigen woonplaats.