Ommetjes

Bijzondere archeologische vondsten bij Ewijk

De archeologische opgravingen bij de Hoge Woerd konden afgelopen dinsdag rekenen op belangstelling van schoolkinderen uit onze gemeente. Op initiatief van BAAC en de gemeente konden scholen een bezoek brengen aan de opgravingen. Ze maakten kennis met het verleden van onze gemeente. Zo zagen ze twee resten van grote maalstenen van tefriet uit de ijzertijd. Complete potten, sporen van boerderijen uit de Romeinse tijd en uit de vroege middeleeuwen. 

De gemeente Beuningen gaat bij de Hoge Woerd een nieuwe wijk bouwen. Voordat de bouw van start gaat, onderzoeken archeologen van BAAC, in opdracht van de gemeente, of er nog sporen van vroeger in de bodem zitten. Bij de opgravingen zijn al diverse vondsten gedaan. 

Om de bodemvondsten 'tot leven te brengen' kregen scholieren van basisscholen uit de buurt vandaag uitleg over gebruiken in vroegere eeuwen zoals vuur maken met behulp van vuurstenen. 

Bekijk een filmpje van dit bezoek aan de Hoge Woerd door op de navolgende link te klikken: https://www.rn7.nl/52049-archeologische-vondsten-bij-hoge-woerd-in-ewijk

Het JUMBO Ganzenbordspel


       
        Ganzenbord

       Gemeente Beuningen

             TERUG IN DE TIJD   Ga terug in de tijd met het aloude Ganzenbordspel !


Tijdens het spel kom je langs verschillende historische plekjes van Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen.


Spaar mee voor het unieke Ganzenbordspel 'Gemeente Beuningen, terug in de tijd'

bij JUMBO Kalkman in Beuningen en JUMBO Loeffen in Winssen.
Historisch Besef Beuningen bestaat dit jaar 25 jaar

 Dit heugelijke feit hebben we gevierd met een drietal lezingen

op zaterdagmiddag 9 september in de H. Corneliuskerk van  Beuningen.


Drie sprekers hebben hier een boeiende presentatie gehouden:

   -  John Mulder, bodemdeskundige, bestuurslid Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk/Valburg

       "De veranderingen in de agrarische sector"

   -  Wim Daniels, schrijver, taalkundige, cabaretier, spreker, presentator, en bekend van televisie

       "Het dorp door de tijd heen"

   -  Willem Claassen, columnist bij De Gelderlander, schrijver

        "Beuningen in vervlogen tijd"


Ook hebben wij tijdens deze middag ons nieuwe logo gepresenteerd. Meer eigentijds en beknopter van afmeting. 


Hierbij behoort ook een geheel nieuwe banner.25 jaar Historisch Besef Beuningen

In 2023 bestaat de Stichting Historisch Besef Beuningen 25 jaar. Een van de activiteiten in dit jubileumjaar is een vitrinekast met voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van de dorpen en zijn inwoners. De kast staat in de gang van dorpshuis de Lèghe Polder in Beuningen.

De Stichting heeft zich ten doel gesteld de geschiedenis van onze vier kerkdorpen levendig te houden en onder de aandacht te brengen. Hebt u een voorwerp waaraan u als ingezetene herinneringen hebt of wat verband houdt met de geschiedenis van het dorp, dan kunnen we deze tentoonstellen in de vitrinekast. Zo werkt u mee om de geschiedenis van ons dorp te vertellen!

Via vitrinekastHBB@hotmail.com kunt u meer informatie opvragen en/of uw object aanmelden. Dit kan zijn bijvoorbeeld: een Romeinse potscherf, een oude munt, een haaien- of mammoettand, etc. etc.

De kast is afgesloten, echter het tentoonstellen van een object geschiedt op eigen risico. De maximaal toegestane afmeting van een object is 60 x 38 cm.
Dodenherdenking 4 mei a.s. in alle kerkdorpen van de gemeente Beuningen

 De 4-mei herdenkingen dit jaar hebben een bijzonder aspect, t.w.:

In Weurt is het dit jaar 75 jaar geleden dat de plaquette is onthuld (4 mei 1948) in het portaal van de Andreaskerk door Annemiek Vermeulen.

In Beuningen is het dit jaar 80 jaar geleden (juni 1943) dat het vliegtuig is neergestort waarvan de propeller als monument ligt bij de kerk. Deze lag eerst bij het gemeentehuis.

In Ewijk is het dit jaar 10 jaar geleden dat het oorlogsmonument is onthuld (4 mei 2013) op het Kerkplein door burgemeester Carol van Eert.

In Winssen is het dit jaar ook 75 jaar geleden dat het oorlogsmonument is onthuld (in 1948) door pastoor Goette aan de Molenstraat (nu het Admiraal van Ghentplein).

De tijden zijn als volgt:

10.00 uur in Weurt, 11.45 uur in Winssen, 14.00 uur in Ewijk en 20.00 uur in Beuningen.

Wij willen U van harte uitnodigen om bij deze herdenkingen aanwezig te zijn.


Verhaal van Gelderland

Verhaal van Gelderland, de rijke geschiedenis van Gelderland van de vroegste tijden tot nu, in een compleet en prachtig geïllustreerd overzicht. In vier boeken behandelt het Verhaal van Gelderland alle belangrijke thema's uit het Gelderse verleden. Van de mysterieuze grafheuvels op de Veluwe tot de machtige hertogen van Gelre. Van ordelijke Romeinse legerkampen tot weelderige adellijke landgoederen. Van de gewelddadige verovering van Grol tot de mislukte slag om Arnhem. Op deskundige en toegankelijke wijze schetsen de auteurs van het Verhaal van Gelderland het eigen karakter van de Gelderse geschiedenis.Het verhaal van Gelderland is een integrale en chronologische geschiedenis, waarin politieke, economische, sociale en culturele processen per periode in onderlinge samenhang worden beschreven. Elk boek bestrijkt een eigen tijdvak en is rijk geïllustreerd met honderden afbeeldingen, waaronder tientallen nieuwe kaarten en tekeningen.


  • Gelderland voor het Gelderland werd (tot het jaar 1025)
  • Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom (1025 tot 1543)
  • Gelderland als Nederlands gewest (1543 tot 1795)
  • Gelderland in het Koninkrijk der Nederlanden (van 1795 tot 2020)

Verhaal van Gelderland is te bestellen bij de lokale (online) boekhandel of op boomgeschiedenis.nl.       Ommetjes wandelen

De gemeente Beuningen heeft veel te bieden. Via mooie en boeiende ommetjes kun je kennis maken met de veelzijdigheid van de vier Beuningse kerkdorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen.

Elk ommetje gaat langs een aantal bijzondere plekken in één van de vier kerkdorpen. Er zijn veel bezienswaardigheden in de gemeente Beuningen. Ze variëren van mooie natuur tot oude boerderijen, van sporen van de Romeinse geschiedenis tot eigentijdse kunstwerken. 


Van elk ommetje is een routefolder gemaakt. In de folder staat een routekaartje, een routebeschrijving en korte informatie over de wetenswaardigheden langs deze wandelroute. Je kunt de folder gratis downloaden vanaf de site en eventueel uitprinten. Er zijn inmiddels al 18 routefolders en het aantal zal nog verder worden uitgebreid.

Bekijk de website  https://www.wandeleninbeuningen.nl/beuningse-ommetjes/

of klik op de knop Ommetjes in het hoofdmenu van deze site.