Ommetjes

Ommetjes

                     
Wandelen in Beuningen                      Beuningse Ommetjes

De Beuningse Ommetjes zijn een samenwerkingsproject van de Stichting Wandelen in Beuningen en de Stichting Historisch Besef Beuningen, gesubsidieerd door de gemeente Beuningen. Initiatiefneemster Marike de Valk heeft deze routes ontworpen en de folders samengesteld. Voor info over tekst en foto's zie de websites van genoemde stichtingen. 

Op de site van WIB kunt u de routefolder digitaal bekijken en/of uitprinten. Door hieronder te klikken op de blauwe naam van het ommetje komt u op deze site terecht.
Op deze site van Historisch Besef Beuningen staat bij elk ommetje digitale en printbare extra informatie. U vindt deze informatie door op het nummer van het ommetje te klikken. Door de blauwe links hierin gaan we op sommige objecten wat dieper in.


Routefolder Van Haaghove tot Beuningse PlasDeze wandeling voert U vanaf de begraafplaats Haaghove door een plantsoen via landelijke, oude wegen met opmerkelijke boerderijen naar de nieuwe Beuningse Plas en weer terug.

Extra informatie Ommetje 1.

Routefolder langs Vossenkuil en Lindenhout. Deze wandeling voert u vanaf Café Hanneke in Weurt langs karakteristieke fruitboomgaarden naar het Lurvinkpad en over de Reekstraat weer terug.

Extra informatie Ommetje 2. 
Routefolder rondom Den Elt. Deze wandeling voert eerst door een oude wijk van het dorp Ewijk en verder door landelijk gebied langs oude boerderijen en landerijen.


Extra informatie Ommetje 3.


Routefolder van
Biezenwaard naar Poelsestraat. Deze wandeling loopt door Winssen. Het begint in één van de hoofdstraten van het dorp en loopt daarna door de landerijen. U ziet diverse oude boerderijen en ook de plek waar vroeger een groot kasteel stond.

Extra informatie Ommetje 4.


Routefolder door het Hart van Beuningen. Deze wandeling loopt door de geschiedenis van het dorp Beuningen. Het begint in de oude dorpskern en loopt langs het torentje waar ooit een prachtig kasteel stond. Het gaat via de oude Koningstraat naar de wijk Tinnegieter en terug langs de kerken.

Extra informatie Ommetje 5.


Routefolder van De Haag naar De Hosterd en Warthuizen. Deze wandeling begint bij het gemeentehuis, loopt naar de molen en daarna door de villawijken De Haaghe, Kapershof en Notenhof. Vervolgens door de buitengebieden de Hosterd en Warthuizen.

Extra informatie Ommetje 6.
Routefolder door de geschiedenis van Weurt. Deze wandeling laat veel zien van de geschiedenis van Weurt. De dijkopgang en de opgang naar de Van Heemstraweg zijn steil voor mensen in een rolstoel. Het beste kunt u de Kerkstraat en de Past. van der Marckstraat heen en terug lopen.

Extra informatie Ommetje 7.

Routefolder Van kloostertuin naar Maas-Waalkanaal. Deze wandeling loopt door oude en nieuwe wijken van het dorp Weurt naar het Maas-Waalkanaal. De opgang naar de Van Heemstraweg en de opgang via de Westkanaaldijk is misschien lastig voor mensen in een rolstoel.

Extra informatie Ommetje 8.


Routefolder Van de Blatenplak naar den Alst. Deze wandeling loopt door het dorp Ewijk. Het begint bij de Blatenplak en loopt over oude wegen naar den Alst, vroeger een gehucht, met afwisselend eeuwenoude panden en nieuwe wijken.

Extra informatie Ommetje 9.


Routefolder Winssen vanaf de Dijk. Deze wandeling loopt door het dorp Winssen. Het begint in het centrum bij de R.K. Kerk, loopt richting De Arend, daarnaar de dijk op en gaat via de Haneman weer terug.

Extra informatie Ommetje 10.Routefolder Langs sporen van de Tempeliers. Deze wandeling loopt door Beuningen, langs het plantsoen van de Balmerd naar het mausoleum. Langs De Kleine en De Olde Tempel door de wijk Blanckenburg weer terug naar de Tempelstraat.

Extra informatie Ommetje 11.


Routefolder Door het oude stroomgebied van de Waal. Deze wandeling loopt door het oude stroomgebied van de Waal in Beuningen. Je ziet oude boerderijen, akkerbouw, fruitbomen en natuurlijk de Waal. De dijkop- en afgang is moeilijk voor rolstoelen.

Extra informatie Ommetje 12.
Routefolder Rondom Slot Doddendael. Deze wandeling loopt door de oorspronkelijke kern van het dorp Ewijk over twee oude wegen naar de Waal. Het stuk over de dijk en door het bosje bij Slot Doddendael is niet toegankelijk voor rolstoelen. 

Extra informatie Ommetje 13.


straat. Deze wandeling loopt door het dorp Winssen via een nieuwe wijk naar de Leegstraat. Aan de overkant van de Van Heemstraweg loopt u door het landelijke gebied langs mooie oude boerderijen en oude herenhuizen.

Extra informatie Ommetje 14.

Routefolder
 Naar de uitkijktoren van Weurt. Deze wandeling loopt door het buitengebied van het dorp Weurt. Het begint bij Café Hanneke en gaat via oude, landelijke wegen naar de Waal. Via een oud dijkje loopt u naar de uitkijktoren. Langs de Waal en de Bonenkampstraat loopt u weer terug.

Extra informatie Ommetje 15.


Routefolder Door Romeinse wijk en Heuvepark. Deze wandeling loopt door de mooie Romeinse wijk en het aangrenzende Heuvepark van het dorp Beuningen. Dit park is beschermd archeologisch gebied, omdat er de resten van een Romeinse villa zijn aangetroffen. 

Extra informatie Ommetje 16.Routefolder Langs sporen Romeinse villa in Ewijk. Deze wandeling loopt door de wijk Keizershoeve van het dorp Ewijk langs een groot speelveld, dat archeologisch monument is. In de grond liggen nog veel restanten van een Romeinse villa. Verder gaat dit ommetje door de aangrenzende Romeinse wijk en Hof van Campe.

Extra informatie Ommetje 17.


Routefolder Rondom de Haneman. Deze wandeling loopt rondom de zgn. Hanemansche goederen in het dorp Winssen. Het begint op het kruispunt van de Haneman en de Molenstraat, gaat op de dijk linksaf en via de Deijnschestraat weer terug.

Extra informatie Ommetje 18


Routefolder Door de Beuningse Plas 1. Deze wandeling loopt door een groen en waterrijke nieuwbouwwijk van het dorp Beuningen. Je loopt over talloze mooie bruggen, langs de lagune en langs huizen aan het water met een gevarieerde architectuur.

Extra informatie Ommetje 19.


 
Routefolder Door de Beuningse Plas 2. Deze wandeling loopt een klein stukje door Weurt en verder door het dorp Beuningen. U loopt door verschillende parken, door de nieuwbouwwijk Beuningse Plas en langs de gelijknamige recreatieplas.

Extra informatie Ommetje 20.


Routefolder Langs uiterwaarden en Moespotse Waai. Deze wandeling loop door het gebied tussen de Van Heemstraweg en de Waal in het dorp Beuningen. Het komt langs een aantal monumentale panden en loopt over de dijk.


Extra informatie Ommetje 21.
Routefolder
Door het voormalige centrum van Ewijk. Deze wandeling loopt door het oudste gedeelte van het dorp Ewijk. Het komt langs oude boerderijtjes en loopt over de dijk, Veluwstraat en Ir. Van Stuivenbergweg.

Extra informatie Ommetje 22.

Routefolder Langs het Boerke van Winssen. Deze wandeling loopt door het dorp Winssen, via de Kennedysingel en de Geerstraat naar de Koningstraat en terug over de Leegstraat.


Extra informatie Ommetje 23.

Routefolder Rond de Koningstraat. Deze wandeling loopt over oude wegen en door nieuwe wijken van het dorp Beuningen. Je ontdekt oude boerderijen en hun bewoners, kleine parkjes, pleintjes en waterpartijen.


Extra informatie Ommetje 24.
Routefolder
Van Sprengerlaan naar Julianastraat. Deze wandeling loopt eerst langs de rand van het dorp Ewijk, vervolgens door woonwijken en langs waterpartijen. Tenslotte kom je op de Julianastraat, het centrum van het dorp.

Extra informatie Ommetje 25.