Ommetjes

De Waalcrossing

De Waalcrossing was de oversteek van rivier de Waal door de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog op 20 september 1944 als onderdeel van Operation Market Garden.

Dit ambitieuze plan had tot doel de strategische bruggen in Nederland te veroveren om een corridor tussen Eindhoven, Nijmegen en Arnhem te creëren en zo de Duitse verdedigingslinie, de Westwall, te omzeilen en door te stoten naar het Rührgebied, het industriële hart van Duitsland.



De Sunset March

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde "Waalcrossing" zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan. Iedereen kan meelopen, voor tijden zie de website: https://www.sunsetmarch.nl/





Open Monumentendag 2024 Gemeente Beuningen

Op zaterdag 14 september 2024 openen duizenden monumenten in Nederland weer hun deuren tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag. Het thema in 2024 is “Routes, Netwerken en Verbindingen”.

Onderweg !

Dit jaar gebruiken we als slogan “Onderweg”. Onderweg refereert aan op reis zijn, in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden.


Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur is het achterhuis van de voormalige boerderij en café “De Clef” aan de Binnenweg 5 in Ewijk opengesteld voor publiek.


In 1902 kwam de tram langs boerderij/café “De Clef”. De rails lagen bijna over de stoep van het voorhuis. Toen in 1934 de Van Heemstraweg werd aangelegd liep deze van Beuningen naar Ewijk over de Binnenweg. Maar ter hoogte van boerderij De Oude Wijer kwam hij wat ten zuiden hiervan te liggen en liep hij vlak langs “De Clef”. De boerderij werd toen ingeklemd tussen de Van Heemstraweg en de Binnenweg.

Op de deel van deze T-boerderij annex café tonen wij U deze dag een presentatie van de oude verbindingsroutes met foto’s van toen. Denk aan de tram, die door Maas en Waal liep, de Van Heemstraweg als de “Nije Weg” naar het westen en de veerdiensten over de Waal.

Bij voldoende belangstelling wordt om 14.30 uur een ommetje gelopen met een gids rond Slot Doddendael. Het kasteel is omstreeks 1332 gebouwd en eeuwenlang bewoond geweest door de familie Van Stepraedt.





Stichting Historisch Besef gemeente Beuningen





Afscheid Pieter van Oss

Pieter van Oss uit Winssen neemt afscheid als bestuurslid van Stichting Historisch Besef Beuningen. Gezien zijn leeftijd speelde Pieter al eerder met de gedachte om te stoppen als bestuurslid van HBB.

Pieter heeft inmiddels een waardige opvolger gevonden in Frank Wattenberg ook uit Winssen. Als dank voor zijn inzet en al zijn bijdragen aan onze Stichting is Pieter tot erelid benoemd van HBB.





Het bestuur van de Stichting tot bevordering van het historisch besef in de gemeente Beuningen heeft besloten in zijn vergadering
van 3 juli 2024

de heer  Pieter van Oss  

te benoemen tot
Erelid van onze stichting.

Vanaf de oprichting in 2004 tot heden heeft hij zich als bestuurslid ingezet voor onze stichtingsidealen.

Als blijk van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor de stichting is aan hem deze oorkonde overhandigd tijdens de feestelijke bijeenkomst op vrijdag 12 juli 2024.

         De bestuursleden:

  Fons Huiskens                                Ton van den Berg

  Wil Repkes                                      Jan Daanen

  Wilbert Lelivelt                               Karel Kling

  Paul Smits                                     Geert Hendriks

  Lia van Mil                                      Frank Wattenberg


80 jaar Vrijheid

'80 jaar Vrijheid Rijk van Nijmegen'

In 2024 en 2025 staan we stil bij de gebeurtenissen van toen, herdenken de slachtoffers en vieren de Bevrijding. De start is de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944.

De provincie Gelderland heeft in het kader hiervan het herdenkingsprogramma '80 jaar Vrijheid' vastgesteld en subsidiegelden gereserveerd om dit uit te voeren. Gelderland is één van de zwaarst door de Tweede Wereldoorlog getroffen provincies. Van september 1944 tot begin mei 1945 werd hier strijd geleverd. Tienduizenden militairen en burgers kwamen om, meer dan 170.000 mensen moesten evacueren. Steden en dorpen werden in puin geschoten of onder water gezet. De generatie van mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten, sterft langzamerhand uit, maar hun verhalen leven voort. Het is belangrijk om de lessen van toen steeds levend te houden.


Het Rijk van Nijmegen heeft een gezamenlijk, uniek verhaal en 2024 - 2025 is een bijzonder jaar waarin ze activiteiten met een grote impact op regionaal niveau organiseren. 

De gemeente Beuningen wil hiertoe een programma dat kunst, cultuur en erfgoed verbindt. In woord en beeld worden verhalen verteld uit het verleden en het heden, aan de hand van de persoonlijke getuigenissen van gewone mensen, verschillend in generaties en geboortegrond.