Naamgeving plein Winssen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het plein bij de kerk in Winssen te vernoemen naar admiraal Van Ghent. Het plein gaat heten: Admiraal Van GhentpleinOnze stichting Historisch Besef Beuningen diende een verzoek in om het plein bij de kerk in Winssen te vernoemen naar admiraal Willem Joseph van Ghent. Recent werd bekend dat deze zeeheld in Winssen is geboren. De stichting wil de herinnering aan deze persoonlijkheid levend houden door dit centrale plein zijn naam te geven. Het plein heeft nu nog geen naam. De vereniging Winssen Ontwikkelt Zichzelf steunt dit verzoek.


Piet van de Geer, amateurhistoricus en oud bestuurslid van onze stichting, ontdekte vorig jaar dat de wieg van Willem Joseph van Ghent in 1626 in het kasteel van Winssen stond. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij ook dat eind 1500 de familie van Ghent in 'Het huis te Winssen' woonde. De tweede zoon uit die familie was Willem Joseph, geboren in 1626. Hij is in dienst gegaan toen hij 19 jaar was. Later is hij in het garnizoen van Michel de Ruyter gekomen.
Als rechterhand van opperbevelhebber Michiel de Ruyter verwierf  Van Ghent grote faam bij de tocht naar Chatham in juni 1667. Vanuit de vaderlandse geschiedenis is met name Michel de Ruyter bekend. Het was admiraal Van Ghent die dwars door de kettingen van de rivier de Thames voer.
Tegenwoordig ligt Willem van Ghent opgebaard in een graftombe in de Utrechtse Domkerk.

Onder de knop Winssen vind U meer nieuws over de zeeheld uit Winssen en de link naar de website www.wjvanghent.nl voor meer informatie.