Kwartet- en kaartspel 40 jaar gemeente Beuningen

Op 1 juli 1980 gingen de gemeenten Ewijk-Winssen en Beuningen-Weurt samen verder als één gemeente Beuningen, met de klavervier als symbool voor deze samenvoeging en haar vier dorpen. In 2020 viert de gemeente Beuningen dus haar 40 jarig bestaan.

Voor dit jubileum ontwikkelden de gemeente Beuningen en onze Stichting Historisch Besef Beuningen een kwartet- en kaartspel. Het verhaal van de gekozen thema's gaat over de nieuwe ontwikkelingen in de gemeente. Maar ook wat is er anders, wat is er verdwenen en de geschiedenis met oude bekende thema's uit de afgelopen 40 jaar komen in beeld. Met een paar uitzonderingen zijn alle foto's in kleur en enkele zelfs gemaakt met een drone.

Bij het maken van het kwartet- en kaartspel hebben de gemeente en onze stichting intensief samengewerkt en is voorafgaand aan de raadsvergadering van 27 oktober jl. het nieuwe spel door burgemeester Daphne Bergman gepresenteerd.

Nieuwe inwoners van de gemeente ontvangen dit kwartet- en kaartspel en maken zo kennis met hun nieuwe woonomgeving. Het kaartspel is vanaf één december exclusief verkrijgbaar bij supermarkt Jumbo Loeffen in Winssen.

Benieuwd naar het kwartet- en kaartspel?

Bekijk het filmpje  https://youtu.be/FINiSJ1aMi4 










Verhaal tussen Maas en Waal

Op 12 september jl. is digitaal de nieuwe canon het 'Verhaal tussen Maas en Waal' gelanceerd in 50 vensters. Op deze site www.verhaaltussenmaasenwaal.nl vertellen de verhalen hoe bewoners eeuwenlang leven tussen de twee rivieren. Het water sijpelt, stroomt of klotst door alle 50 'vensters', waarin landschap, economie en macht aan bod komen. 



Het verhaal is ontwikkeld om het gebied van deze prachtige regio beter in beeld te brengen bij recreanten en toeristen. De teksten zijn geschreven door leden van de historische verenigingen. Erfgoed Gelderland heeft het project ondersteund. De website is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en de gemeenten in de regio Maas en Waal. 

Ontdek het verhaal en klik op de link: www.verhaaltussenmaasenwaal.nl


Gemeente Beuningen 40 jaar

Tot de inlijving van Nederland bij het Franse keizerrijk in 1810 waren Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen zelfstandige dorpen met een eigen dorpsbestuur. Aan het hoofd van dit bestuur stond de schout. Onder het bewind van de Fransen veranderden de bestuurlijke structuren naar Frans model. In 1818, toen de Fransen weer vertrokken waren, vond een gemeentelijke herindeling plaats: Winssen en Ewijk werden samengevoegd tot het Schoutambt Ewijk; Beuningen en Weurt werden samen het Schoutambt Beuningen.

Gemeentehuis van Beuningen
Voormalig gemeentehuis van Ewijk

In 1965 maakte de provincie Gelderland een plan voor de gemeenten in het Rijk van Nijmegen. Daarin stond dat Beuningen en Ewijk een plaats van 35.000 inwoners moest worden. Op 11 oktober 1968 kwamen voor het eerst in de geschiedenis de beide gemeenteraden van Beuningen en Ewijk in het dorpshuis van Beuningen bijeen voor een informeel overleg. De gemeente Nijmegen was tegen een samenvoeging van de gemeenten Beuningen en Ewijk. Nijmegen wilde uitbreiding door Weurt bij Nijmegen te voegen. Maar Weurt-Beuningen en Ewijk-Winssen zagen meer in een fusie van beide gemeenten.
Door de plotselinge dood van de Ewijkse burgemeester Blessing op 49-jarige leeftijd werd in 1976 de Beuningse burgemeester Lurvink ook waarnemend burgemeester in Ewijk. Hierdoor kwam de samenvoeging van de beide gemeenten weer een stap dichterbij. Over de naam voor de nieuwe gemeente kon men het echter niet zo eenvoudig eens worden. Een enquête onder de bevolking leverde een groot aantal suggesties op. De wetgever bepaalde echter dat de nieuwe gemeente 'Beuningen' zou gaan heten. Bij wet van 13 februari 1980 werden de gemeenten Ewijk en Beuningen opgeheven. Op 1 juli 1980 vond officieel de samenvoeging plaats. Klavervier werd als symbool van de nieuwe fusiegemeente gekozen.

Dit kunstwerk van Anneke van Bergen stelt het klavertje vier voor,
het symbool van samenvoeging van de gemeente Beuningen.

Herdenkingen 4 en 5 mei







Alles is anders in coronatijd, ook de 4e mei 2020. Een dag waarin we voelden wat beperking van vrijheid is. De beperkingen van vrijheid waar wij nu mee te maken hebben, zijn voor onze eigen veiligheid en gezondheid. Ondanks die beperkingen hebben we nog steeds fundamentele vrijheden. Die vrijheid is een groot goed wat wij danken aan mensen die hun leven hebben gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij herdenken al die mannen en vrouwen, jong en oud, die hun leven gaven voor onze vrijheid.

De toespraak van burgemeester Bergman van de gemeente Beuningen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei kun je nazien door op de volgende link te klikken: Dodenherdenking 4 mei 2020



HBB en Scouting volgen het beleid van het RIVM en de overheid. Daarom is besloten de fietstocht NIET door te laten gaan en hopen deze op een latere datum te kunnen houden. Ook de lezing 'Oorlogstijd tussen Maas en Waal' van Ard van Hulst wordt verschoven naar een latere datum.



Historisch Besef Beuningen organiseert in samenwerking met de Scouting in het kader van 75-jaar bevrijding een fietstocht door de vier kerkdorpen van onze gemeente.

Deze vrijheidstocht zal plaatsvinden op zondagmiddag 5 april a.s.
Vertrek is 13.30 uur. De eerste activiteit begint om 14.00 uur.

Er worden twee routes uitgezet, deze worden weer verdeeld in 8 Scoutinggroepen, die 8 locaties aandoen in alle vier de dorpen. Overige deelnemers zijn vrij een eigen route te kiezen tussen de locaties, welke worden aangegeven op een plattegrond. Programma en informatieblad zijn op de locaties verkrijgbaar.

Op de locatie worden verhalen verteld over de  oorlog in de dorpen en worden voorwerpen tentoongesteld uit het oorlogsmuseum. Ook zijn er verhalen te beluisteren van Syrische vluchtelingen over de betekenis van vrijheid. Op de laatste locatie is er een gezamenlijke afsluiting met een PowerPoint presentatie, waar foto’s te zien zijn uit de oorlogstijd in onze gemeente.

Locaties Winssen: muziekkoepel, met verhalen over de oorlog in Winssen.
                               scoutinggebouw, met voorwerpen uit het oorlogsmuseum.
Locaties Ewijk: R.K. Kerk, met verhalen over de oorlog in Ewijk.
                          scoutinggebouw, over mensen die in onvrije situaties leven.
Locaties Weurt: serre van de Kloostertuin, verhalen over de oorlog in Weurt.
                           MFA De Kloosterhof, Syrische vluchteling over vrijheid.
Locaties Beuningen: Prot. Kerk, met voorwerpen uit de oorlog.
                                  Koetshuis R.K. Kerk, oorlogsverhalen over Beuningen.
Afsluiting in de R.K. Kerk van Beuningen, met een PowerPoint presentatie.

Het gehele programma aan activiteiten lees je in het magazine 'Beuningen viert de Vrijheid 75 jaar'. Hierbij een link naar de online versie van deze uitgave: Beuningen Viert de Vrijheid 2020. 





Lezing Ard van Hulst


Over ‘de oorlogstijd tussen Maas en Waal 1939-1945’

In het bijzonder de strijd rond het Maas-Waalkanaal.

  



Zondag 19 april om 14.00 uur in MFA De Kloosterhof,
Kapittelweg 2a, in Weurt.

Ard van Hulst was de oprichter van het Maas en Waals oorlogsmuseum, dat gevestigd was achter zijn toenmalig huis in Winssen. Hij is enorm betrokken bij de herdenking van de oorlog. De verhalen achter de spullen, daar gaat het Ard van Hulst om. De meeste objecten hebben een verhaal dat dicht op de huid zit. Ard vertelt het oorlogsverhaal van het Land van Maas en Waal. Het is een geschiedenis die bijna niemand kent. Het oorlogsverleden van deze streek is een onderbelichte pagina uit onze nationale geschiedenis. Het wordt door historici gezien als achterafgebied waar maar weinig gebeurde. Terwijl Ard een berg aan spullen en verhalen bezit. Dat alleen al toont dat er hier juist ontzettend veel is gebeurd. En Ard wil dat die verhalen behouden blijven.