HBB en Scouting volgen het beleid van het RIVM en de overheid. Daarom is besloten de fietstocht NIET door te laten gaan en hopen deze op een latere datum te kunnen houden. Ook de lezing 'Oorlogstijd tussen Maas en Waal' van Ard van Hulst wordt verschoven naar een latere datum.Historisch Besef Beuningen organiseert in samenwerking met de Scouting in het kader van 75-jaar bevrijding een fietstocht door de vier kerkdorpen van onze gemeente.

Deze vrijheidstocht zal plaatsvinden op zondagmiddag 5 april a.s.
Vertrek is 13.30 uur. De eerste activiteit begint om 14.00 uur.

Er worden twee routes uitgezet, deze worden weer verdeeld in 8 Scoutinggroepen, die 8 locaties aandoen in alle vier de dorpen. Overige deelnemers zijn vrij een eigen route te kiezen tussen de locaties, welke worden aangegeven op een plattegrond. Programma en informatieblad zijn op de locaties verkrijgbaar.

Op de locatie worden verhalen verteld over de  oorlog in de dorpen en worden voorwerpen tentoongesteld uit het oorlogsmuseum. Ook zijn er verhalen te beluisteren van Syrische vluchtelingen over de betekenis van vrijheid. Op de laatste locatie is er een gezamenlijke afsluiting met een PowerPoint presentatie, waar foto’s te zien zijn uit de oorlogstijd in onze gemeente.

Locaties Winssen: muziekkoepel, met verhalen over de oorlog in Winssen.
                               scoutinggebouw, met voorwerpen uit het oorlogsmuseum.
Locaties Ewijk: R.K. Kerk, met verhalen over de oorlog in Ewijk.
                          scoutinggebouw, over mensen die in onvrije situaties leven.
Locaties Weurt: serre van de Kloostertuin, verhalen over de oorlog in Weurt.
                           MFA De Kloosterhof, Syrische vluchteling over vrijheid.
Locaties Beuningen: Prot. Kerk, met voorwerpen uit de oorlog.
                                  Koetshuis R.K. Kerk, oorlogsverhalen over Beuningen.
Afsluiting in de R.K. Kerk van Beuningen, met een PowerPoint presentatie.

Het gehele programma aan activiteiten lees je in het magazine 'Beuningen viert de Vrijheid 75 jaar'. Hierbij een link naar de online versie van deze uitgave: Beuningen Viert de Vrijheid 2020. 

Lezing Ard van Hulst


Over ‘de oorlogstijd tussen Maas en Waal 1939-1945’

In het bijzonder de strijd rond het Maas-Waalkanaal.

  Zondag 19 april om 14.00 uur in MFA De Kloosterhof,
Kapittelweg 2a, in Weurt.

Ard van Hulst was de oprichter van het Maas en Waals oorlogsmuseum, dat gevestigd was achter zijn toenmalig huis in Winssen. Hij is enorm betrokken bij de herdenking van de oorlog. De verhalen achter de spullen, daar gaat het Ard van Hulst om. De meeste objecten hebben een verhaal dat dicht op de huid zit. Ard vertelt het oorlogsverhaal van het Land van Maas en Waal. Het is een geschiedenis die bijna niemand kent. Het oorlogsverleden van deze streek is een onderbelichte pagina uit onze nationale geschiedenis. Het wordt door historici gezien als achterafgebied waar maar weinig gebeurde. Terwijl Ard een berg aan spullen en verhalen bezit. Dat alleen al toont dat er hier juist ontzettend veel is gebeurd. En Ard wil dat die verhalen behouden blijven.