Open Monumentendag 2022 Gemeente Beuningen


De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid. 'Duurzaam duurt het langst!', maak kennis met succesvol verduurzaamde monumenten.

Monumenten toekomstbestendig en duurzaam houden; dat is vaak een uitdaging.

De Vlaamse schuur, aan de linkerzijde op het erf van de 'hofstede te Weurt(h)' een forse T-boerderij aan de Past. v.d. Marckstraat nr. 1 in Weurt, is zo'n succesvol monumentaal verduurzamingsproject. Deze schuur is opengesteld voor publiek op zaterdag 10 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De traditionele Vlaamse schuur van het zijlangsdeeltype kenmerkt zich door de verhoudingen van lengte, breedte, dakhelling, materiaalkeuze en bovenal de karakteristieke gebintconstructie. Het gebint is de ziel van dit gebouw. De bouw bestaat uit drie beuken. De middenruimte diende vroeger als tasruimte voor het hooi. Een van de zijbeuken diende als inrit en voor opslag van werktuigen, de derde beuk had een stalfunctie. Door een grote toegangsdeur meestal aan de korte zijde van de schuur konden wagens naar binnen rijden om de oogst op te tasten.


Tevens presenteert Historisch Besef Beuningen deze dag het nieuwe boek 'Monumenten in Beuningen' met de beschrijving van alle Rijks- en Gemeentelijke monumenten in Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen. Het boek is hier, de Vlaamse schuur, in te zien en te koop voor € 17,50.