Naoorlogse wederopbouw

Onze stichting betreurt de beslissing van de gemeente Beuningen om naoorlogse wederopbouwpanden niet als monumentaal aan te merken. De gemeente nam dit besluit zodat eigenaren niet gebonden zijn aan te veel regels. Daar hebben wij wel begrip voor, maar het klinkt zo definitief. De gemeente zou bepaalde woningen ook kunnen aanduiden als beschermd dorpsgezicht.

Bevrijdingsstraat in Weurt

Burgemeester Mr. P. Geradts schrijft op 20 juni 1949 in het blad 'Weurt Vertelt Wat' aan de Weurtse soldaten in Nederlands-Indiƫ, o.a.
"Dit jaar zullen vele Weurtenaren uit de tropen weer naar hun woonplaats terugkeren. Veel zullen zij thuis niet veranderd vinden, want hun dorpje is klein. Toch is er wel iets veranderd.
Er is een nieuwe straat ontstaan, de Bevrijdingsstraat, waaraan evenals aan de van Heereveldstraat in totaal 20 nieuwe woningen gebouwd zijn, met nog ruimte voor een gelijk aantal.
Het is een lust, om naar al die nieuwe woningen te kijken. Ze zijn voorzien van een douche, wat er op duidt, dat de waterleiding op komst is. Die zal echter nog wel even op zich laten wachten, maar dat ze komt staat wel vast. Maar niet alleen de nieuwe huizen zien er keurig uit, ook de tuintjes mogen er wezen.
Iedere stadsbewoner mag naar Weurt's nieuwe woonwijk komen kijken! Hij kan dan tevens het fraaie nieuwe voetbalveld bewonderen, dat onlangs geopend werd".