Heggenvlechten in het Weurtsche Straatje

Op dinsdag 10 november zijn heggenvlechters begonnen met het vlechten van het eerste stukje heg langs het Weurtsche Straatje.

Robert en Peter Ceelen van Elfenboom Natuurbeheer

Heggenvlechten is een eeuwenoude techniek die boeren gebruikten om heggen ondoordringbaar te maken. De komst van het prikkeldraad maakte het vlechten overbodig. Een gevlochten meidoornheg diende vroeger vooral als vee- en wildkering. Het is ook een schuilplaats voor vele vogels en kleine dieren. Een stukje cultureel erfgoed om in ere te houden.
In de uiterwaarden bij Weurt wordt de rand van een groot deel van het Weurtsche Straatje, oorspronkelijk een middeleeuwse dijk en later gebruikt als veedrift en toegangsweg naar de steenfabriek, gevlochten en ook de toegangsweg naar het schiereiland. Op sommige delen worden daarvoor eerst nog nieuwe en jonge meidoornstruiken geplant. Het zijn de eerste voorbereidingen aan het begaanbaar maken van het Weurtsche Straatje en het schiereiland voor wandelaars en het beleefbaar maken van het historisch betekenisvolle landschap.

keermuur op het schiereiland 

Op dinsdagmiddag 15 december heeft de officiĆ«le start van de werkzaamheden in de Beuningse Uiterwaarden plaats gevonden en was er die middag gelegenheid de heggenvlechters aan het werk te zien langs de toegangsweg naar de Bunswaard.

Op de achtergrond het Weurtsche Straatje en de steenfabriek

In 2016 gaat een aannemer aan het werk in de uiterwaarden. Er worden poelen uitgegraven, een hoogwatervluchtplaats voor dieren aangelegd, het Weurtsche Straatje wordt in ere hersteld en het schiereiland wordt ingericht als een prettige verblijfplaats.