Historische wandeling door Beuningen


Onze Stichting heeft een wandeling gemaakt langs de belangrijkste historische panden en/of monumenten in het centrum van Beuningen. Deze wandeling neemt je aan de hand van oude foto's mee langs de panden van weleer in het hart van Beuningen. Kijk onder de knop Beuningen voor deze mooie route.

VERHALEN UIT ONZE KERKDORPEN


De Zwarte Ruiter


Het boek dat onze Stichting uit gaat brengen over de periode 1935-1960 vordert gestaag. We hebben meer dan veertig mensen geïnterviewd en dit leverde zoveel leuke anekdotes en verhalen op dat ze niet in één boek pasten. We hebben daarom besloten om er twee delen van te maken. Het eerste deel zal in november 2016 uitgebracht worden en het tweede deel in het voorjaar van 2017. 

Bij de voorbereidingen voor het boek kwam ik bij toeval de naam 'de zwarte ruiter' tegen. Wie was 'de zwarte ruiter' en wat deed hij in onze omgeving? Ik ging op zoek naar dorpsgenoten die 'de zwarte ruiter' gekend en meegemaakt hadden. Als ik de naam 'de zwarte ruiter' noemde, begon iedereen meteen te lachen en kwamen vervolgens vele anekdotes.

"De zwarte ruiter was een bijzonder persoon eind jaren vijftig in Ewijk. Hij was kapelaan onder pastoor Schellekens. Hij hield zich als geestelijk adviseur intensief bezig met het verenigingsleven in Ewijk, dat in die tijd een enorme bloei beleefde. 'De zwarte ruiter' was zijn bijnaam, hij heette Jo Cloosterman en kwam uit Neerbosch. Vóór hij naar Ewijk kwam verrichte hij in Frankrijk nabij Parijs pastoraal werk.Vanwege zijn verschijning, grauwe huidskleur, zwarte pij, en als vervoermiddel een (oude) zwarte Citroën Traction Avant kreeg hij al snel de bijnaam 'de zwarte ruiter'. Hij was een graag geziene gast bij alle verenigingen. Hij voelde zich er thuis en kon zich daar uitleven. Het geestelijke gebeuren moest soms een pas op de plaats maken voor het verenigingsleven. Omdat hij ook nog een fanatieke voetballer was, werd op zaterdagavond het lof verschoven om zelf mee te kunnen voetballen.

In het boek komen veel verhalen over 'de zwarte ruiter' aan de orde. Hier een voorproefje.

Citaat van Toon Reuvers:
"Ik was met een vriendje met een polsstok over een brede sloot aan het springen toen 'de zwarte ruiter' in zijn Citroën voorbij kwam. Toen hij ons zag springen, stopte hij abrupt en parkeerde zijn auto langs 'de nije weg' en kwam naar ons toe. Hij vroeg of hij ook een keer mocht springen, dat vonden wij goed. Hij nam de polsstok van ons over en nam een aanloop, hij sprong ...... en haalde de overkant. Daarna daagden wij hem uit om ook zónder polsstok dit te proberen. Deze uitdaging nam hij aan. Hij nam een zeer grote aanloop in zijn wapperende pij, sprong ........ en met een grote sierlijke boog haalde hij maar net de overkant. Wij stonden perplex en vonden dit opmerkelijk voor een geestelijke, maar hij keek ons bij het wegrijden lachend na".
                                                                                 Ton van den Berg (Stg. HBB)