Activiteiten


De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag vond plaats op 10 september 2022 met als thema duurzaamheid, "duurzaam duurt het langst". Monumenten toekomstbestendig en duurzaam houden; dat is vaak een hele uitdaging.

Op deze dag was de Vlaamse schuur opengesteld behorende bij de hofstede te Weurt, een forse T-boerderij aan de Pastoor van der Marckstraat nr. 1.
De traditionele Vlaamse schuur van het zijlangs deeltype kenmerkt zich door de verhoudingen van lengte, breedte, dakhelling, materiaalkeuze en bovenal de karakteristieke gebint-constructie. Het gebint is de ziel van dit gebouw. De bouw bestaat uit drie beuken. De middenruimte diende vroeger als tasruimte voor het hooi. De zijbeuk diende als inrit en voor opslag van werktuigen, de derde beuk had een stalfunctie. Door een grote toegangsdeur meestal aan de korte zijde van de schuur konden de wagens naar binnen rijden.

Op deze dag presenteerden wij ook ons nieuwe boek 'Monumenten in Beuningen' met de beschrijving van alle Rijks- en Gemeentelijke monumenten in Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen. Het boek is vanaf deze dag te koop voor € 17,50 bij Jumbo Beuningen, De Stofwolk Ewijk en Jumbo Winssen.

    2021


Dit jaar was de 35e editie van Open Monumentendag (OMD) op 11 en 12 september jl. Onder de slogan 'Mijn monument is jouw monument' heeft het comité een breed publiek kennis laten maken met het bijzondere cultureel en religieus erfgoed.

Op zaterdag 11 september waren de vier R.K. dorpskerken in de gemeente Beuningen opengesteld voor publiek. De focus dit jaar lag op de glas-in-lood en gebrandschilderde kerkramen van de vier deelnemende kerken. Dit naar aanleiding van het onderzoek, inventarisatie en werk dat Jo Bormans heeft verricht en samengebracht op de website: https://www.kerkramentussenmaasenwaal.nl/.

Klik op de tekst onder de foto voor een uitgebreide kijkwijzer van de kerkramen van de R.K. kerken in onze gemeente. 

Kerkramen Weurt


Kerkramen Beuningen


Kerkramen Ewijk
Kerkramen Winssen                    

Nu veel kerken aan de eredienst worden onttrokken en een nieuwe bestemming krijgen, dreigt dit religieuze erfgoed verloren te gaan. Jo Bormans inventariseerde de ramen en publiceerde deze op zijn website. De ramen werden ontworpen en vervaardigd door vooraanstaande kunstenaars en belangrijke glasateliers. De aanwezigheid van deze religieuze kunst verdient meer bekendheid en waardering.


 

Impressie Weekend 14/15 september 2019


'Plek  van  Plezier'


van de Open Monumentendag Gemeente Beuningen in de muziekkoepel van Winssen met muziek, theater en zang.Fanfare ULTO 

Fanfare Toeters en Bellen uit Amsterdam

Zanggroep Splinter

De Amaretto's 

Koor Vision
Toneelgroep PlankenkoortsFanfare Toeters & Bellen

Theater Over & Weer  2019
               Flessenpost
Vier theatervoorstellingen op één avond

De nieuwste voorstelling Flessenpost is in 2019 door meer dan 80 amateurspelers, zangers en muzikanten uit de regio gespeeld. Het publiek wandelde van scène naar scène door de ruige uiterwaarden van Beuningen en Slijk-Ewijk en ging met het pontje op reis naar de overkant. 

Van 13-15 juni en 20-22 juni j.l. op de langste zomerdagen van het jaar, veranderden de uiterwaarden van Beuningen en Slijk-Ewijk opnieuw in een theater.
Aan de waterlijn spoelden allerlei spullen aan, juttersgoed. Zij vormden de verhalen van het leven op en langs de Waal. Theater Over & Weer bracht die verhalen weer tot leven met prachtige scènes langs de rivier. 

Voor meer info ga naar:  www.theateroverenweer.nl


Vertel eens

verhalen van vroeger

Verhalen zijn er in alle soorten en maten, ook ongeschreven, en het is zonde wanneer deze nooit verteld worden. Ken je nog mooie verhalen van vroeger? Kom ze, onder het genot van een kopje koffie, zelf vertellen in de bieb. Heb je zelf geen verhaal? Wij hebben er een heleboel en lezen ze graag aan iedereen voor. 

Benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Sluit een keer aan en drink gezellig een kopje koffie mee. Je bent van harte welkom. 

Elke 1e maandag van de maand 
Tijd  10.30 uur tot 12.00 uur
Locatie Bibliotheek Beuningen


Theater Over & Weer 2018

Reis mee naar de overkant

"Wat zou het mooi zijn om een reis naar de overkant te maken. Naar de onbekende oever, die je wel ziet liggen maar waar je zelden komt. Op reis met theater en muziek, aan de hand van de verhalen van de mensen die er hebben gewoond".

In juni 2018 speelt Theater Over & Weer de voorstelling "De rivier, de grens".

De voorstelling is op 14, 15 en 16 juni en 21, 22 en 23 juni van 19.00 tot 21.30 uur. Op de langste zomerdagen van het jaar zijn de uiterwaarden van Slijk-Ewijk en Beuningen opnieuw het decor voor vier prachtige theatervoorstellingen die zijn gebaseerd op historische verhalen uit de streek. De theaterstukken worden aan twee kanten van de Waal gespeeld door zo'n 80 spelers, muzikanten en zangers uit de regio. Onder leiding van een gids wandelt het publiek van scène naar scene. Het pontje brengt bezoekers naar de overkant - en weer terug. Er is per avond slechts plaats voor 160 bezoekers, dus bestel tijdig je tickets

Het theaterstuk bestaat uit de volgende vier mini-voorstellingen:
1.  De Wolf is terug!
2.  Het verdriet van de parlevinker
3.  Romeo & Julia minimusical
4.  Door de storm gegrepen.


Als eerste activiteit van Maas & Waal CultuurExpress wordt ingegaan op het aanbod van het RBT Rivierenland om met een aantal musea de Maas en Waalse Museakaart uit te brengen. Maas en Waal is onderdeel van de Rivierendelta van Nederland. Toeristen zullen eerder op basis van dit thema ons gebied bezoeken dan alleen een van de kleinere musea. Elk museum laat een of meer unieke onderwerpen van het "Grote Verhaal van Maas en Waal" zien. Daardoor ontstaat een totale beleving van deze veelzijdige streek. Alle informatie over de musea wordt vermeld en via een ingetekende thematische (fiets)route worden de musea met elkaar verbonden. De toerist wordt uitgenodigd om een- of meerdaags in Maas en Waal te verblijven en daarbij de mooie Maas en Waalse musea te bezoeken. Naar verwachting zal deze Maas en Waalse Museakaart komende zomer nog verschijnen. Meer informatie via de website www.cultuurexpress.nl


Theater Over & Weer


Voorstellingen aan de oevers van de Waal

Theater Over&Weer is een driejarig evenement, welke in 2015 is gestart met een serie Waalverhalen. De historische kringen van Beuningen en Slijk-Ewijk hebben verhalen verteld van het leven langs de rivier in vroeger tijden. Het project wordt door tientallen vrijwilligers van beide kanten georganiseerd en gespeeld. Theater Over&Weer wordt mogelijk gemaakt met volle medewerking van de gemeente Beuningen en Overbetuwe, Provincie Gelderland, diverse fondsen en lokale sponsors.Verlangen naar de Overkant heet de voorstelling die in juni 2016 wordt neergezet. Een unieke voorstelling tussen Betuwe en het Land van Maas en Waal, waarin de rivier de Waal een hoofdrol vervult. Op de langste zomeravonden van het jaar, rond de midzomernacht, wordt het gebied tussen Slijk-Ewijk en Beuningen omgevormd tot een theaterzone met toneel, muziek en kleur. De ene helft van het publiek start in Beuningen en maakt de theaterreis naar Slijk-Ewijk, de andere helft reist precies andersom. Onderweg krijgen ze vijf scènes te zien die verhalen vertellen van vroeger èn vandaag over het leven bij de rivier, verteld en gespeeld door tientallen acteurs, zangers en muzikanten. De voorstelling speelt zich af tussen het Witte Kerkje van Slijk-Ewijk en het Dijkmagazijn aan de Waaldijk in Beuningen. De scènes worden gespeeld in de uiterwaarden, in het ooibos, op de veerstoep en op het voetveer H4 De Weerder. 
De voorstellingen van Verlangen naar de Overkant zijn op donderdag 16, vrijdag 17, zaterdag 18, donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 juni 2016.
Er zijn twee startlocaties, Beuningen (bij het Dijkmagazijn) en Slijk-Ewijk (bij het Witte Kerkje). De voorstellingen beginnen precies om 18.30 uur.
Voor kaartverkoop ga naar de website www.theateroverenweer.nl en klik op de knop kaartverkoop.


Plaatsing QR-codes.


Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) heeft opdracht gekregen voor het plaatsen van QR-codes (quick response) in het Land van Maas en Waal. Ook de gemeente Beuningen valt binnen het opdrachtgebied.
In onze gemeente zijn onlangs 25 locaties van QR-codes voorzien. Onze stichting heeft daarvoor op verzoek van de gemeente een selectie gemaakt.   Op donderdag 24 september vond de opening van het project 'Cultuurhistorie in het Land van Maas en Waal' plaats in Café de Viersprong in Batenburg. Het is een samenwerking van de gemeenten Beuningen, Druten, West-Maas en Waal, Wychen en historische verenigingen. Er zijn in de regio 125 bordjes geplaatst met daarop een QR-code. Wanneer de code wordt gescand, krijgt men informatie over de locatie. Onderling zijn deze QR-codes verbonden door middel van fietsroutes.

De link naar Mijn Gelderland geeft je toegang tot de website, waarop de verhalen te lezen zijn.
Klik op de link:  Mijn Gelderland
                       
QR-code aan lantaarnpaal bij boerderij 

Te plaatsen QR-codes:
Beuningen: kasteel Blankenburgh, R.K.-Kerk, Huis Olden Tempel, Huize Vinckendael en het dijkmagazijn.

Weurt: steenfabriek Bunswaard, R.K.-Kerk, voormalig klooster, sluiscomplex en de boerderij P.vd.Marckstraat 1.

Winssen: oude toren, klooster, Beatrixmolen, Hervormde Kerk, Brouwershofstad, Huis te Winssen en Het Hooghhuys.

Ewijk: Slot Doddendaal, Keizershoeve (Romeinse villa), oude toren, zouavengraf, De Clef, tabaksschuur en oude tramstation.