Historisch Besef Beuningen organiseert in samenwerking met de Scouting in het kader van 75-jaar bevrijding een fietstocht door de vier kerkdorpen van onze gemeente.

Deze vrijheidstocht zal plaatsvinden op zondagmiddag 5 april a.s.
Vertrek is 13.30 uur.

Er worden twee routes uitgezet, deze worden weer verdeeld in 8 Scoutinggroepen, die 8 locaties aandoen in alle vier de dorpen. Overige deelnemers zijn vrij een eigen route te kiezen tussen de locaties, welke worden aangegeven op een plattegrond.

Op de locatie worden  verhalen verteld over de  oorlog in de dorpen en worden voorwerpen tentoongesteld uit het oorlogsmuseum. Ook zijn er verhalen te beluisteren van Syrische vluchtelingen over de betekenis van vrijheid. Op de laatste locatie is er een gezamenlijke afsluiting met een PowerPoint presentatie, waar foto’s te zien zijn uit de oorlogstijd in onze gemeente.


Lezing Ard van Hulst


Over ‘de oorlogstijd tussen Maas en Waal 1939-1945’
Zondag 19 april om 14.00 uur in de Kloosterhof,
Kapittelweg 2a, in Weurt.

Ard van Hulst was de oprichter van het Maas en Waals oorlogsmuseum, dat gevestigd was achter zijn toenmalig huis in Winssen. Hij is enorm betrokken bij de herdenking van de oorlog. De verhalen achter de spullen, daar gaat het Ard van Hulst om. De meeste objecten hebben een verhaal dat dicht op de huid zit. Ard vertelt het oorlogsverhaal van het Land van Maas en Waal. Het is een geschiedenis die bijna niemand kent. Het oorlogsverleden van deze streek is een onderbelichte pagina uit onze nationale geschiedenis. Het wordt door historici gezien als achterafgebied waar maar weinig gebeurde. Terwijl Ard een berg aan spullen en verhalen bezit. Dat alleen al toont dat er hier juist ontzettend veel is gebeurd. En Ard wil dat die verhalen behouden blijven.